Spread the love

КъщаРемонтът на къщата може да бъде обезсърчителен. В крайна сметка домът ви е мястото, където се чувствате най-спокойно и удобно. Освен това там прекарвате много време със семейството и приятелите си – така че защо искате да го нарушите? Без значение колко често или колко малко планирате да ремонтирате къщата си, винаги е добре да направите предварително проучване. Това ще ви помогне да изберете правилния строител и да уловите всички червени флагове, преди да са се превърнали в причина за прекратяване на сделката.

Изследвайте различните видове строители

Това е безсмислено – но също така често е причина за много неволи при ремонта на дома. Преди да изберете строител, е добре да знаете какъв тип човек е той. Ако човекът, който ще живее в къщата ви, е човек, с когото имате силна връзка, тогава има смисъл да изберете строител, който се чувства комфортно със съществуващия ви начин на живот. Въпреки че е важно да разгледате различните видове строители, също толкова важно е да съобразите търсенето си с вида на къщата, която искате да ремонтирате. Съществуват много видове строители – от главни изпълнители до специалисти по ремонти, строителни предприемачи и др. Ако ремонтирате еднофамилна къща, видовете строители, които може да използвате, ще се различават от тези, които ремонтират многофамилна сграда. Например, ако обновявате двуетажна къща, ще ви е необходим архитект, докато при обновяване на едноетажна къща ще е необходим само архитектурен проект. Най-добре е да получите представа за видовете строители, за да се ориентирате по-добре кой е на ваше разположение. Ако във вашата община има асоциация на строителите, помислете за получаване на няколко оферти от местни членове.

Не забравяйте да проверите рейтингите и отзивите

Това може да изглежда като здрав разум, но е изненадващо колко много хора не го правят. Най-добрият начин да определите дали вашият строител е правилният, е като проверите рейтингите и отзивите – както онлайн, така и в местния вестник. Ако не можете да ги намерите онлайн, обадете се в Бюрото за по-добър бизнес и попитайте за подадени жалби срещу компанията. Те могат да бъдат полезен ориентир за това колко добре се управлява дадена компания. Важно е да разгледате както положителните, така и отрицателните аспекти на дадена фирма. Например, ако строителят случайно повреди вашия имот, ще бъдете ли обезщетени? Надеждни ли са работниците? Ако имате несговорчив съсед, ще можете ли да решите проблема сами или ще трябва да наемете адвокат? Това са само малка част от въпросите, които трябва да си зададете, докато проучвате строителите.

Обсъдете финансите със строителя

КъщаКогато обсъждате финансите, трябва да сте наясно какво искате да похарчите за ремонт и какво за мебели, осветителни тела и други приспособления. В идеалния случай искате да можете да си позволите ремонта, но също така искате да сте сигурни, че ремонтът, който правите, е подходящ за сумата, която трябва да похарчите. Ако например ремонтирате двуетажна къща, ще ви е необходим по-висок бюджет за горния етаж, отколкото за долния. Това е така, защото горният етаж обикновено е по-скъп за обновяване. Въпреки че е важно да обсъдите финансите предварително, също така е важно да бъдете гъвкави. По-лесно е да промените бюджета си, когато работата започне, така че не искате да се обвързвате с твърде висок бюджет.

Попитайте за следпродажбеното обслужване и кой ще контролира работата

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да попитате строителя за следпродажбеното обслужване. Какво представлява следпродажбеното обслужване? Това е видът поддръжка, която фирмата осигурява след приключване на ремонта. Тя може да ви е необходима, ако имате нужда водопроводчик да дойде да отстрани проблем с тръбите или ако имате проблем с новата електрическа система. Ще искате да попитате строителите, които ремонтират къщата ви, за следпродажбеното обслужване, което предлагат. Ако по някаква причина не получите добър отговор за следпродажбеното обслужване, преминете към следващия строител. Ако искате да контролирате работата, която се извършва в къщата ви, можете да попитате строителите за наемането на вътрешен надзорник. Това ще означава наемане на трето лице, което да следи за извършваната работа и да се увери, че сте доволни от нея.

Изгответе договор, който защитава интересите на всички

Когато започнете процеса със строителя, е важно да съставите договор. Това е най-добрият начин да се защитите в случай, че нещо се обърка. Най-добре е договорът да бъде написан и подписан от всички. Това включва вас, строителя, подизпълнителите и всяка друга страна, участваща в ремонта. Ако някой се разболее или се наложи да отсъства от работа, този договор ще ви помогне да се защитите в случай, че трябва да направите промяна или да намерите заместник. Също така е важно да помислите какъв вид ремонт правите. Дали става въпрос за мащабен ремонт, който ще отнеме много време и ще изисква много оборудване? Или става въпрос за малък ремонт, който ще отнеме само един ден? Не забравяйте да отбележите подробностите.

Заключителни мисли

Ремонтът на дома може да бъде чудесна възможност да прекарвате повече време със семейството и приятелите си, да подобрите дома и начина си на живот и дори да спечелите няколко допълнителни долара от работата. Ремонтът на дома може да бъде унизително преживяване, но с правилния строител може да бъде и удовлетворяващо. За да бъде процесът възможно най-гладък, е важно да направите проучване и да намерите строител, който е удобен за съществуващия ви начин на живот и който има добри отзиви. Също така е важно да обсъдите финансите със строителя и да наемете изпълнител, който предлага следпродажбено обслужване и който ще контролира работата.

Facebook Comments